În urma extracțiilor se declanșează procesul de resorbție osoasă. În primul an se pierde cam 25% din volumul inițial al osului în care era dintele, apoi procesul este mai lent dar continuu. Dacă dorim să inserăm un implant dentar în acea zonă va deveni obligatorie adiția de os artificial deoarece stabilitatea unui implant dentar cere o anumită înălțime și grosime a osului în care va fi inserat.
Adiţia se poate face în aceeași ședință cu implantarea, dacă situația o permite. Se poate face în absența unor infecții locale pentru remedierea unor defecte mici. Etapizat se poate face mai întâi adiția de os artificial, se așteaptă câteva luni integrarea apoi implantul poate fi inserat.
Augmentarea osoasă este o procedură complexă dar are rezultate bune, predictibile. La fel ca la orice intervenție chirurgicală dentară, se folosește anestezie locală. După operație pacientul trebuie să ia tratamentul compus din antibiotic, antiinflamator și calmant, iar pentru vindecarea rapidă a gingiei se folosesc geluri dezinfectante și cicatrizante.