implant dentar vs lucrare protetica

Implant dentar sau lucrare protetică?

By: | Tags: , , | Comments: 4 | iulie 22nd, 2016

În cazuistica mea ca medic stomatolog aud zilnic această întrebare și doresc, prin acest articol, să ofer un răspuns.

În ziua de astăzi, datorită volumului mare de informații la care avem acces prin intermediul internetului, tindem să credem că nu mai avem nevoie de medici, avocați sau informaticieni. Din nefericire este doar o impresie, deoarece nu poți avea imaginea de ansamblu asupra problemei și nu poți găsi varianta optimă fără o pregătire în acel domeniu. Un răspuns la această întrebare poate fi dat din două perspective. Prima perspectivă ar fi cea legată de partea financiară iar a doua este legată de partea ”biologică”.

Cei mai mulți dintre noi caută inițial un răspuns pe internet privitor la partea financiară, ceea ce este de înțeles. Teoretic pare simplu și credem că, făcând un calcul matematic, aflăm suma necesară pentru a avea o dantură perfectă. Total greșit. Nimeni nu aduce în discuție partea biologică și faptul că orice tratament sau intervenție asupra unui dinte este un proces de distrucție ireversibil. În practica mea am ajuns la concluzia că ceea ce este natural, biologic, nu o să poată fi înlocuit 100% cu absolut nimic. Ceea ce facem noi medical, în toate specialitățile, reprezintă doar încercări mai mult sau mai puțin reușite de a înlocui ceea ce este natural, lucru care este imposibil, în ciuda tuturor descoperirilor din ultimii ani.

În acest sens, trebuie să ne gândim foarte bine înainte de a lua o decizie și, din punctul meu de vedere, trebuie să punem pe primul loc aspectul ”biologic“ și să păstrăm integritatea dinților sănătoși, ceea ce este imposibil în cazul în care optăm pentru o lucrare protetică.

Concluzia este că medicina nu se face matematic iar aspectul biologic primează!

Dr. Marius Văcaru

 

Comments

4 thoughts on “Implant dentar sau lucrare protetică?

    • admin

      Bună ziua. Pentru a evalua situația dumneavoastră și a găsi soluția potrivită vă rugăm să vă faceți o programare pentru consultație la numărul de telefon 0232.255.671. Vă mulțumim.

      Răspunde

Leave a Reply