preventie dentara

Tu știi ce reprezintă prevenția dentară?

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | decembrie 17th, 2018

Câteva reguli de bază care pot asigura o dantură sănătoasă

De cele mai multe ori, pacienții se prezintă în cabinetele stomatologice atunci când apare durerea, însă această neplăcere poate fi înlăturată dacă se asigură din timp prevenția. După cum bine știți este mai indicat de a preveni unele afecțiuni decât să le tratezi.

Prevenția dentară în cabinetul stomatologic constă în detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air flow, fluorizare dentară, sigilarea șanțurilor și a fosetelor.

De asemenea, pacientul își poate asigura acasă prevenția prin periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, utilizând și metode adjuvante precum ața dentară, apa de gură și, nu în ultimul rând, dușul bucal.

Ar fi de știut că periajul de seară este mai important decât cel de dimineață, asta deoarece, pe durata somnului, bacteriile au un mediu propice de dezvoltare și pot rămâne foarte multe resturi alimentare care pot determina apariția cariilor.

Ce este detartrajul și de ce este important?

Este o manoperă nedureroasă prin care se îndepărtează depozitul de tartru și placă bacteriană care se află la nivelul coletului atât supragingival cât și subgingival. Se folosesc instrumente de mână dar și aparate specifice cu ultrasunete. La pacienții nefumători și la cei cu o igienă orală bună este recomandat să fie realizat o dată la șase luni iar la cei fumători la trei luni.

Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii bacteriene ce a rămas în urma detartrajului. Se folosește o pastă bogată în fluor, fiind aplicată cu ajutorul unor perii speciale.

Fluorizarea dentară este recomandată după periaj și poate fi realizată atât în cabinet cât și acasă. Ea constă în aplicarea fluorului pe suprafețele dentare, fluor care poate fi sub diverse forme: lac, pastă sau gel. De reținut este faptul că la domiciliu se vor folosi produse cu o concentrație mai mică de fluor comparativ cu cele folosite în cabinet.

Sigilarea reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni cariile. Aceasta se realizează la nivelul molarilor și premolarilor, unde se găsesc șanțuri și fosete, iar igienizarea nu se poate realiza cu acuratețe. Este o manoperă nedureroasă, nu necesită anestezie și constă în aplicarea unui material în șanțuri și fosete astfel încât resturile alimentare nu mai pot pătrunde.

Air flow-ul este un dispozitiv modern folosit pentru curățirea și îndepărtarea petelor de pe dinți, pete cauzate de cafea, vin sau tutun. Jetul eliberat reprezintă un mixt de aer, apă și pulbere de bicarbonat. După această procedură dinții se albesc ușor, revenind la culoarea inițială. Un efect benefic al procedurii este determinat și de stimularea circulației la nivelul gingiilor, cu impact mai ales în rândul pacienților cu boală parodontală.

Așadar, te așteptăm în cabinetul nostru pentru a avea grijă de dințișorii tăi.
Și nu uita că zâmbetul reprezintă cel mai frumos accesoriu pe care îl poți avea.

 

Leave a Reply